Τρόποι για να αποφύγουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) 10:00 μ.μ.


Καθημερινά πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πάρα πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα. Τα spam το 2001 αποτελούσαν το 8%, το 2003 αποτελούσαν 40% και στην περίοδο 2004-2006 αποτελούσαν πάνω από 50% των μηνυμάτων που αποστέλλονται.
Είναι πολύ εκνευριστικό να διαγράφουμε τα μηνύματα αυτά και αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα αφού μπορεί να περιέχουν viruses. Δυστυχώς το ποσοστό των emails που είναι spam αυξάνεται διαρκώς.



Πώς όμως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά τα μηνύματα; Παρακάτω αναφέρω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε την αύξηση των spam μηνυμάτων. Δεν θα μειωθούν τα spam αλλά μπορείτε να προλάβετε τους spammers για να μην βρουν το email σας. Ελπίζω να σας βοηθήσει.

*Να αποφεύγουμε να βάζουμε το e-mail μας στις ιστοσελίδες η οπουδήποτε στο διαδίκτυο σε μορφή την οποία μπορεί να διαβάσουν οι μηχανές δηλαδή για παράδειγμα “name –at- hotmail – dot- com,” ή σε μορφή εικόνας. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε το at ή @ γιατί αναγνωρίζονται από τις μηχανές. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το @ με την λέξη παπάκι.

*Πρέπει να ελέγξουμε αν το e-mail μας μπορεί να αναγνωρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης όπως το google ή yahoo. Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε το email σας σε κάποια μηχανή αναζήτησης αν το βρει τότε καλύτερα αφαιρέστε την και γράψετε την με ένα από τους πιο πάνω τρόπους.

*Είναι καλύτερο να έχετε διαφορετικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου π. χ. ένα για επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες και ένα άλλο για εγγραφή στα forums, blogs, ιστοσελίδες και γενικά οπουδήποτε αλλού.

*Καλύτερα να έχουμε πιο περίπλοκο email για να είναι πιο δύσκολο οι spammers να το βρουν αλφαβητικά (δηλαδή με συνδυασμό διάφορων ονομάτων)

*Όταν κάνετε εγγραφή σε κάποια ιστοσελίδα πρέπει να κοιτάζετε αν κάπου γράφει ότι το email σας δεν θα πωληθεί ή δοθεί σε τρίτους

*Ποτέ μην απαντάτε στα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam). Μην πατάτε στα links και ακόμα καλύτερα μην ανοίγετε καθόλου το μήνυμα. Επειδή με αυτό΄τς τους τρόπους επιβεβαιώνετε στους spammers ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι πραγματική. Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι σε περίπτωση που στο μήνυμα spam υπάρχει link και γράφει πατήστε το αν δεν θέλετε να λαμβάνετε τα μηνύματα. Αυτός ο σύνδεσμος (link) μπορεί να έχει κωδικό ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το email στο οποίο στάλθηκε το spam υπάρχει.

*Εαν ο παροχέας του email σας έχει την δυνατότητα φιλτραρίσματος των μηνυμάτων τότε ενεργοποιήστε την επιλογή αυτή ή χρησιμοποιήστε το λογισμικό anti-spam.

*Ποτέ μην αγοράσετε οτιδήποτε από τους spammers. Οι spammers βασίζονται σε πολύ μικρό ποσοστό των αγοραστών αφού ακόμα και ένας από το εκατομμύριο αγοράσει κάτι αυτό θα επιφέρει μεγάλο κέρδος στους spammers. Όταν κανένας δεν θα απαντά ή θα αγοράζει από τους spammers τότε οι spammers δεν θα έχουν λόγο να συνεχίζουν να στέλνουν τα spam. Εξάλλου είναι πολύ επικίνδυνο να δίνουμε τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας και τα προσωπικά μας στοιχεία σε αγνώστους.

*Αν έχετε κάποιο email το οποίο λαμβάνει μεγάλο αριθμό spam τότε είναι καλό να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο και να ενημερώσετε τους άλλους
για την αλλαγή του email σας. Αφού οι spammers εντοπίσουν το email σας τότε θα συνεχίζει να αυξάνετε ο αριθμός των spams.

*Πάντα να φροντίζουμε να ενημερώνουμε τα λογισμικά anti-spam και anti-virus. Να χρησιμοποιούμε το firewall του λειτουργικού συστήματος.

*Ποτέ μην απαντάτε στο μηνύματα που σας ζητούν να ξαναδώσετε προσωπικές πληροφορίες π. χ. για τον τραπεζικό λογαριασμό, eBay, Paypal κ.α.

*Ποτέ μην δίνετε πληροφορίες login σε άλλους.

*Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμούς email (τα λεγόμενα honeypots) οι οποίοι θα έχουν ως μοναδικό σκοπό τη λήψη spam. Τα honeypots μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργούμε κανόνες για αυτόματο φιλτράρισμα του spam.

*Να αποφεύγουμε να προωθούμε το ηλεκτρονικά μηνύματα όπως τα chain letters και μύθους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτού του είδος μηνύματα δεν έχουν όφελος για εμάς και για τους άλλους ανθρώπους αλλά μόνο για τους spammers. Βασίζονται στο ανθρώπινο συναίσθημα. Μπορεί να υπάρχουν οδηγίες που να λένε να μην το ανοίγεις και να σου προκαλέσουν την περιέργεια να το ανοίξεις, να λένε ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια και όσο περισσότερα emails στείλεις θα έχει περισσότερη βοήθεια, μπορεί να λένε ότι θα έχεις κακή τύχη ή θα πάθεις κάτι αν δεν το στείλεις παρακάτω Άλλου είδος chain letters μπορεί να σου υπόσχονται οικονομικό όφελος.

Ανακεφαλαιώνοντας ποια είναι η ρίζα του κακού; Με άλλα λόγια πώς οι spammers παίρνουν τις διευθύνσεις μας; Αν ξέρουμε απο που βρίσκουν οι spammers τις διευθύνσεις μας θα ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

*Όταν κάνουμε οικειοθελώς εγγραφή σε κάποια ιστοσελίδα.
*Dictionary attacks ( βρίσκουν τις διευθύνσεις με κοινές λέξεις δηλαδή δοκιμάζουν τυχαία διάφορους συνδυασμούς ονομάτων)Από τις ιστοσελίδες μας, τα blogs και newsgroups.
*Αγοράσουν από τους άλλους spammers.
*Δημιουργούν εικονικές ιστοσελίδες που ζητούν εγγραφή.
*Στέλνουν τυχαία emails και περιμένουν κάποιος να τους απαντήσει.
*Χρήση λογισμικού το οποίο βρίσκει αυτόματα email διευθύνσεις (συνήθως από at και σύμβολο @) σε ιστοσελίδες.
*Ενθαρρύνουν τους παραλήπτες να απαντήσουν στο email.
*Μπορεί να ενσωματώσουν κωδικό HTML στο email που θα αναγνωρίζει αν το email έχει ανοιχτεί και διαβαστεί και ενημερώνει τον spammer για αυτό.

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η GOOGLE ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΨΕΥΤΙΚΟ E-MAIL ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΥΤΟ.

Ver@ είπε...

Και εγώ ελπίζω ότι όσα έγραψα θα βοηθήσουν έστω και πολύ λίγο στην προστασία των ανυποψίαστων ανθρώπων τους οποίους εκμεταλλεύονται οι spammers. Πραγματικά λυπάμαι πολύ που σου έσβησαν το blog. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κερδίζουν κάποιοι άνθρωποι που μας κάνουν κακό; Τίποτα! Η ίσως ικανοποίηση. Μετά όμως από όλα όσα έκαναν δεν έχουν τύψεις;

Δημοσίευση σχολίου