Ask2use και άδειες ... 10:50 μ.μ.

Στο blog του ΑΑΤΟΝ ο ΑΑΤΟΝ έγραψε σχετικά με τα gadgets για τις άδειες και τα πνευματικά δικαιώματα που υπάρχουν στα blogs. Για παράδειγμα ένα από αυτά βρίσκεται στα δεξιά (ask2use) και το οποίο μπορεί και να μην υπάρχει σε μερικές μέρες, εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια(λέω τώωωωωρα). Θα υπάρχει εκεί ως που μία μέρα θα βαρεθώ και θα πατήσω το κουμπάκι που λέει "κατάργηση ". Δεν είναι για αυτό όμως που θέλω να γράψω αλλά για το ότι διαφωνώ ως ένα σημείο με το άρθρο και θέλω να εκφράσω και εγώ την δική μου προσωπική άποψη.

Είναι πολύ σωστό να μοιραζόμαστε με άλλους τις γνώσεις μας και έτσι να γεμίζουμε τις "μπαταρίες" του εγκεφάλου μας και γενικά να γινόμαστε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας αλλά και νιώθουμε μεγάλη χαρά αλλά και συμπάθεια προς αυτούς που μας προσφέρουν την γνώση και την πληροφορία. Εγώ τουλάχιστον αυτό νιώθω όταν διαβάζω το blog σας η οποιοδήποτε άλλο blog που προσφέρει ενδιαφέρον και χρήσιμες πληροφορίες δεν νιώθω έτσι όμως όταν διαβάζω κάποια blogs που δεν έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό. Γενικά αυτό το αίσθημα χαράς το νιώθω και όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο, περιοδικό κ. α. αλλά και όταν παρακολουθώ τα μαθήματα πανεπιστημίου και από όπου αλλού μπορώ να αντλήσω πληροφορίες. Η ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών είναι κάτι δημιουργικό όμως δεν πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε Το θεωρώ ασέβεια προς τον δημιουργώ ή καλύτερα πομπό κάποιας πληροφορίας το να μην αναφέρουμε το όνομα του ή την πηγή από όπου βρήκαμε την πληροφορία. Κάποιος που έκατσε και ξόδεψε τον χρόνο του για να δημιουργήσει κάτι νομίζω θα αδικηθεί πολύ αν δεν αναφερθούμε σε αυτόν. Το θεωρώ αχαριστία Κάτι άλλο που μας λένε συνέχεια οι καθηγητές μας που λέγετε " λογοκλοπή" . Σε περίπτωση που δεν αναφέρουμε την πηγή από όπου πήραμε κάποιο άρθρο ακόμα και αν πήραμε μία πρόταση αν κάποιος το ανακαλύψει θα μας πάρουν στα δικαστήρια! Άρα και από την ανθρώπινη και από την νομική πλευρά η λογοκλοπή χωρίς την αναφορά της πηγής θεωρείται κάτι κακό. Ξέρω ότι στο διαδίκτυο αυτή η έννοια της " λογοκλοπής" έπαψε να υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και αυτό φαίνεται σε πάρα πολλές ιστοσελίδες και blogs. Παρατήρησα ότι ακριβώς το ίδιο κείμενο μπορούμε να το συναντήσουμε και στις ιστοσελίδες και στα blogs και στα forums και αυτό καταντά αηδιαστικό! Δεν είναι μόνο ότι βαριέσαι να βλέπεις τα ίδια και τα ίδια αλλά και ότι δεν ξέρεις το κατά πόσον αξιόπιστα είναι εκείνα που γράφουν. Δεν μπορείς να βρεις την αρχική πηγή και τελικά οι πληροφορίες που δίνονται μπορούν να είναι " παραμορφωμένες" και λανθασμένες. Ποιος αδικείται σε αυτή την περίπτωση; Ο δημιουργός! Αυτός που έκατσε και τα έγραψε ενώ οι άλλοι απλώς έκαναν copy-paste και τελείωσαν. Αδικούμαστε και εμείς που τα διαβάζουμε καθώς δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε έστω και νοητά μέσα από την ψυχή μας εκείνον που πραγματικά τα έγραψε. Για πιο λόγο λοιπόν να μην χρειάζεται να αναφέρουμε την πηγή; Σε τι θα μας ωφελήσει να μην την αναφέρουμε; Θα φανούμε ίσως πιο έξυπνοι; Δηλαδή εμείς δεν έχουμε την δική μας άποψη και εμείς δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι έξυπνο;

Σχετικά με τα gadgets που βάζουν κάποιοι στα ιστολόγια τους. Προσωπικά δεν το θεωρώ κάτι σοβαρό αφού και εγώ το έβαλα για πλάκα γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω να βάζω διάφορα gadgets στο ιστολόγιο μου και μετά από κάποιο καιρό μπορώ να τα σβήσω και να βάλω κάποια άλλα νέα που βρήκα κάπου. Ειδικά όσον αφορά το συγκεκριμένο gadget που αναφέρετε (ask2use) δεν απαγορεύει την αντιγραφή αφού οποιοσδήποτε μπορεί και πάλι να αντιγράψει το περιεχόμενο απλώς το βάζουμε για να υπενθυμίσουμε μερικούς κανόνες οι οποίοι " ξεχάστηκαν" στο διαδίκτυο. Όσοι όμως γραπτός πάντα (γιατί αυτή η απαγόρευση δεν ισχύει στην πραγματικότητα) απαγορεύουν την αντιγραφή πλήρως και ότι είναι υποχρεωτική η πληρωμή τους θεωρώ και εγώ απαράδεκτους όμως μπορούν να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μπορεί κάποιος να το έβαλε για πλάκα και να μην το εννοεί.

Ανακεφαλαιώνοντας θέλω να πω ότι οι πληροφορίες και οι γνώσεις δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς εκείνους που μας τις προσφέρουν. Γιατί είναι απλώς θέμα Ανθρωπιάς!

2 σχόλια:

Mikros Alitis είπε...

@ τι κάμνετε δεσποινίς;;; Καλώς σας βρήκα... Μάλλον θα διαφωνήσω μαζί σας, πιστεύω ότι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν μαθαίναμε να μοιραζόμαστε. Μέχρι εδώ μάλλον συμφωνούμε... Από εκεί και ύστερα η αναφορά στην πηγη είναι μεν κάτι σημαντικό, αλλά προσωπικά μου είναι εντελώς αδιάφορη. Αυτό που θέλω να δώσω είναι οι εμπειρίες μου, οι γνώσεις μου οι απόψεις μου, δεν με ενδιαφέρουν οι δάφνες όπως όλους μας άλλωστε. Αν τώρα κάποιος γράφει για να γίνει μια μικρή διασημότητα και τον ενδιαφέρει μόνο αυτό, τότε , εεε και αυτός αδιάφορος θα μου είναι.. Παρόλα αυτά δεν νομίζω κάποιος να μας κλέψει το κείμενο χωρίς να αναφερθεί στην πηγή, είτε το γράψεις είτε όχι, πες με αισιόδοξο αν θες, αλλά εγώ τουλάχιστον αυτό δεν το έχω συναντήσει ούτε σε μπλογκ ούτε σε forums...

Ver@ είπε...

Χαιρετίσματα από την Κύπρο! Ουτε και εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να αναφέρουν το ιστολόγιο μου ως πηγή σε περίπτωση που αντιγράψουν κάτι από εδώ. Έβαλα το gadget για πλάκα αφου μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα διάφορα gadgets και όταν το έβαλα δεν μου έχει περάσει καν από το μοιαλό ότι αυτού του είδους gadget θα προκαλέσει αντιδράσεις (όχι μόνο για το δικό μου blog αλλά και για οποιδήποτε blog που έχει αυτό το gadget) . Το είδα στα άλλα blogs και το έβαλα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Όμως εγώ προσωπικά αναφέρω τις πηγές (εκτός αν μου ξεφύγει καμιά) για τον λόγω ότι σέβομαι τους ανθρώπους από τους οποίους είτε παίρνω την ιδέα είτε αντιγράφω κάποιο κείμενο (σε αυτή την περίπτωση βάζω ολόκληρο το link του ιστότοπου από όπου το αντίγραψα). Γιατί θεωρώ ότι η αναφορά πηγής δεν είναι για να κάνουμε "διαφήμιση" αλλά για να μπορούν να βρούν όσοι ενδιαφέρονται την αρχική πηγή και να πάρουν περισσότερες σωστές πληροφορίες από αυτήν. Ειδικά όταν γράφουμε κάποια πράγματα τα οποία δεν προέρχονται από τον νου μας αλλά τα διαβάσαμε, τα είδαμε ή τα ακούσαμε από κάπου η αναφορά πηγής είναι σημαντική και ως "απόδειξη" για το ότι αυτά που γράφουμε δεν είναι λόγια του αέρα.

Δημοσίευση σχολίου