Χριστουγεννιάτικο δέντρο και... ανακύκλωση 7:51 μ.μ.

Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκεται στην Λεμεσό.... Δεν είναι συνηθισμένο όπως εκείνα που έχουμε στα σπίτια μας, στις βιτρίνες και σε άλλες πλατείες Πρώτον είναι δεκατεσσάρων μέτρων και δεύτερον είναι κατασκευασμένο από... πλαστικές μπουκάλες, τενεκεδάκια και πώματα από τις μπουκάλες! Ναι δεν είναι αστείο ούτε κάποια φάρσα αλλά η προσπάθεια των παιδιών του δημοτικού να μας διδάξουν και να μας θυμίσουν πόσο σημαντικό είναι να ανακυκλώνουμε! Το μήνυμα που θέλουν να μας μεταδώσουν τα παιδάκια είναι ότι ακόμα και από τα "άχρηστα" κατά την γνώμη μας υλικά μπορούμε να φτιάξουμε κάτι δημιουργικό. Η προσπάθεια αυτή θα μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το μέλλον και για τες επόμενες γενιές Τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μας; Έναν πλανήτη γεμάτο σκουπίδια και καυσαέρια; Φανταστείτε σε ποιο περιβάλλον θα ζούμε σε μερικά χρόνια;

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πώς όλοι έχουμε της ευθύνες. Για να μπορέσουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και κατάλληλο για εμάς περιβάλλον πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι γι’αυτό.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι την επόμενη φορά που πάμε να πετάξουμε μια πλαστική ή γυάλινη μπουκάλα, ένα τενεκεδάκι, μια κόλλα χαρτιού ή οτιδήποτε ανακυκλώσιμο αλλά εμείς το θεωρούμε "άχρηστο σκουπίδι" είναι να το βάλουμε σε μία ξεχωριστή σακούλα και στην συνέχεια να το πετάξουμε σε κάποιο από τους κάδους ανακύκλωσης. Αυτό το άχρηστο σκουπίδι δεν θα είναι πια τόσο άχρηστο αφού μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί!



Λίγα λόγια για τα ανακυκλώσιμα υλικά...





Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση γιατί:
1. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος.
2. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς.
3. Για την παραγωγή του μετάλλου που προέρχεται από την επαναχύτευση μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμμάτων από αλουμίνιο απαιτείται μόνον το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου, δηλαδή εκείνου που παράγεται από τον βωξίτη.
Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί από βωξίτη, χρειάζεται τόση ενέργεια όση για:
- να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
- να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες
- να ανάβει μια λάμπα 60 Watt για 5 ώρες
- να λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες

Για κάθε τόνο αλουμινίου που παράγεται από ανακυκλώσιμο υλικό εξοικονομούνται 700 λίτρα πετρελαίου

Γυαλί

Όταν βρεθεί στη φύση δεν αποσυντίθεται γι' αυτό πρέπει να το ανακυκλώνουμε.

Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης του γυαλιού.
Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση.
Ο δεύτερος τρόπος έχει σχέση με τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και με τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά τα συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους. Έπειτα μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, καφέ). Μετά το σπάνε σε μικρά κομματάκια (υαλόθραυσμα) και το καθαρίζουν από χαρτιά, πλαστικά κ.ά. Στη συνέχεια το υαλόθραυσμα οδηγείτε στον κλίβανο τήξης κι ακολουθείται όλη η προηγούμενη διαδικασία.

Χαρτί
Το χαρτί είναι ένα φυσικό προϊόν. Η παραγωγή και η υπερκατανάλωση του επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι μια διεργασία, που αν γίνεται σωστά, μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, φιλική προς το περιβάλλον και να δίνει καλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί. Τότε μόνο μπορούμε να λέμε ότι ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού λειτουργεί σωστά και είναι αποτελεσματικό.

Κάθε τόνος χαρτιού που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων!

Πλαστικό
"Γενικός χαρακτηρισμός των συνθετικών ή γενικότερα τεχνιτών υλών που σχηματίζουν στερεά φύλλα ή συμπαγή αντικείμενα και που μπορούν να πάρουν ποικίλα σχήματα με τήξη ή συμπίεση" "Είναι προϊόντα πολυμερισμού" (Εγκυκλοπαίδεια ΥΔΡΙΑ).
Τα πολυμερή είναι μεγάλα μόρια σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες χημικές ομάδες που ενώνονται συνήθως γραμμικά. Παραδοσιακά, τα πολυμερή χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συμπαγών πλαστικών και μπορούν να ταξινομηθούν με πολλούς τρόπους. Μια βασική κατάταξη είναι ο διαχωρισμός τους σε τρεις βασικούς τύπους υλικών: τα θερμοπλαστικά, τα ελασματομερή και τα θερμοστατικά.

Σχετικά με την ανακύκλωση μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα http://www.recyclenow.com.cy/




3 σχόλια:

megat είπε...

your picture very beautiful and make me excited. I come again

Ανώνυμος είπε...

Καλή ιδέα το Ανακυκλώσιμο Δέντρο, τουλάχιστον μπορεί να μας θυμίζει όλα αυτά που δεν κάνουμε.

Και εγώ το παλεύω με την ανακύκλωση, αλλά είμαστε πίσω ακόμη εδώ.

Καλές Γιορτές VER, υγεία, λίγο περισσότερο φως και αγάπη για τους ανθρώπους που νοιάζεσαι και σε αγαπούν.

την καλημέρα μου

molemou είπε...

kala xristougena

Δημοσίευση σχολίου