Ο κόσμος είναι επίπεδος!... 4:01 π.μ.



Ο κόσμος είναι επίπεδος! Αυτό δηλώνει ο Τόμας Φρίντμαν στο ομότιτλο βιβλίο του.
Τόσα χρόνια πέρασαν μετά από τις προσπάθειες του Κολόμβου να αποδείξει ότι ο κόσμος δεν είναι επίπεδος όπως όλοι νόμιζαν εκείνη την εποχή αλλά στρογγυλός. Και τώρα ο Τόμας Φ. μας δηλώνει ότι ο κόσμος είναι επίπεδος!

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν ή εποχή μας χαρακτηρίζεται από την Παγκοσμιοποίηση 3.0 η οποία κατά την άποψη του «συρρικνώνει τον κόσμο στο ελάχιστο». Κατά τον Φρίντμαν οι άνθρωποι μόλις τώρα ανακάλυψαν την δύναμη που διαθέτουν-«την δύναμη να συνεργάζονται και να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο». Αυτό είναι που ξεχωρίζει την Παγκοσμιοποίηση 3.0 από την Παγκοσμιοποίηση 1.0 και Παγκοσμιοποίηση 2.0. Τώρα πλέον οι άνθρωποι πρέπει να αναρωτηθούν για την θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και πως μπορούν να συνεργαστούν με άλλους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκοσμιοποίηση 3.0 δίνει την δυνατότητα να συνεργάζονται οι άνθρωποι ταυτόχρονα από τις διάφορες γωνιές του κόσμου μέσω των τηλεδιασκέψεων. Ο καθένας μπορεί να δουλεύει τώρα από το σπίτι του για εταιρεία που βρίσκεται σε άλλη χώρα χιλιόμετρα μακριά από αυτόν και να συνεργάζεται με ανθρώπους από διάφορες εθνικότητες χωρίς να είναι πρόσωπο με πρόσωπο συνεργασία.

Ο κόσμος τώρα δεν έγινε «επίπεδος» αλλά και «μικρός». Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και οι κάτοικοι π.χ. Αμερικής και Ελλάδας είναι "γείτονες" στο κυβερνοχώρο Τώρα πλέον μπορούμε με την χρήση εξοπλισμού όπως ηλεκτρονικός υπολογιστής, κάμερα, μικρόφωνο κ.α και διαδίκτυο να "συναντηθούμε" με γνωστούς και αγνώστους στο κυβερνοχώρο

Ολόκληρος κόσμος βρίσκεται μπροστά μας σε μία οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογηστή και είναι επίπεδος ακριβώς όπως εκείνη. Δεν είναι πια στρογγυλός ο κόσμος, όπως τον θεωρούσαν, αφού έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε πολλά για μία χώρα που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης Με ένα click ανοίγουμε νέα παράθυρα σε αυτό τον κόσμο και διευρύνουμε τους ορίζοντες μας.

Τώρα πια δεν φοβόμαστε ότι θα πέσει το πλοίο όταν φτάσει στην άκρη της γης όπως νόμιζαν οι άνθρωποι πριν Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι στρογγυλός όμως στο μυαλό μας είναι επίπεδος! Είναι επίπεδος γιατί εμείς τον κάναμε επίπεδο! Είναι επίπεδος παντού και στα βιβλία και στο διαδίκτυο. Εμείς τον κοιτάμε από "ψηλά" και αυτός παραμένει επίπεδος και μας προσφέρει πολλές δυνατότητες και περιμένει από εμάς να δράσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε.



Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερο για αυτόν τον επίπεδο κόσμο μπορεί να διαβάσει το βιβλίο του Τόμας Φρίντμαν «Ο κόσμος είναι επίπεδος»
(εκδόσεις WKEANIDA 2007)

1 σχόλια:

AATON είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, μπράβο Βέρα.
Σε ευχαριστώ επίσης για την επίσκεψή σου.
Χαιρετίσματα απο Καναδά,
Νίκος

Δημοσίευση σχολίου