Επικοινωνίες βασισμένες στο διαδίκτυο. 3:25 μ.μ.




Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα των επικοινωνιών βασισμένων στο διαδίκτυο από την στιγμή που πληρώνουμε είδη για το διαδίκτυο μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στις τηλεφωνικές κλήσεις με την αποστολή ενός instant message σε κάποιο ή με τη χρήση VoIP αντί των τοπικών τηλεφωνικών υπηρεσιών. Σε αντίθεση με τα πολλά πλεονεκτήματα οι επικοινωνίες βασιζόμενες στο διαδίκτυο έχουν και πολλά μειονεκτήματα όπως οι ιοί, ιδιωτικά ζητήματα και spam.

Instant messaging.
Το instant messaging ή IM μπορούμε να το παρομοιάσουμε με την διαδικτυακή διάσκεψη μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων βασισμένη σε κείμενο. Η υπηρεσία IM επιτρέπει σε εμάς να δημιουργήσουμε ένα είδος ιδιωτικού chat room με ένα άλλο άτομο προκειμένου να επικοινωνούμε στον πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου. Tο IM σύστημα μας ειδοποιεί όποτε κάποιος από τον κατάλογό των μας επαφών μας είναι σε απευθείας σύνδεση (online) και μπορούμε να αρχίσετε να συνομιλούμε με εκείνο το άτομο. Με το IM μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα τις απαντήσεις όταν ο συνομιλητής μας είναι online. Το IM χρησιμοποιείται και στις επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους και μπορούν να παίρνουν τις πληροφορίες αμέσως που χρειάζονται χωρίς να χρειάζεται να τηλεφωνούν. Γενικά με την χρήση του IM οι υπαλλήλους εξοικονομούν χρόνο και μειώνεται το χρηματικό ποσό που ξοδεύει μια επιχείρηση στις επικοινωνίες.
Το IM έχει όμως και μερικά προβλήματα όπως το spim και διάδοση ιών. Το Spim είναι αντίστοιχο του spam με την διαφορά ότι το spim εμφανίζεται στην οθόνη καθώς συνομιλούμε μέσω IM με άλλους ενώ το spam πρέπει να το ανοίξουμε για να το δούμε. Το spim περιέχει συνήθως μια σύνδεση σε έναν ιστοχώρο που το spimmer προσπαθεί να προωθήσει στην αγορά όμως αυτή η σύνδεση μπορεί να περιλαμβάνει και ιούς Το μήνυμα θα εμφανιστεί σαν να είναι από μια γνωστή IM επαφή και ο παραλήπτης το πιθανότερο είναι να πατήσει το link και να κατεβάσει το υιό χωρίς να το γνωρίζει. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε τους κανόνες ασφαλείας συνομιλιών και τα αντικά προγράμματα.


Τηλεφωνία & VoIP Διαδικτύου.
Στην τηλεφωνία διαδικτύου υπάρχει συνδυασμός υλικού και λογισμικού που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ως μέσο μετάδοσης για τα τηλεφωνήματα. Στους χρήστες διαδικτύου το διαδικτύου παρέχει δωρεάν τηλεφωνήματα οπουδήποτε στον κόσμο. Η τηλεφωνία γίνεται από Η/Υ σε Η/Υ με την χρήση ενός μικρόφωνου στον υπολογιστή μας το οποίο στέλνει τη φωνή μας μέσω ενός καλωδιακά μόντεμ σε πρόσωπο στον οποίο τηλεφωνούμε.
Αυτή μορφή τηλεφωνίας διαδικτύου έχει ωστόσο και πολλά προβλήματά όπως η σύνδεση αυτού του τρόπου είναι πιο αργή από εκείνη του παραδοσιακού τηλεφώνου και η ποιότητα της μετάδοσης της φωνής δεν είναι ανάλογή με την ποιότητα κανονικών τηλεφώνων.
Το VoIP είναι μια άλλη μέθοδος επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου. Το υλικό και λογισμικό του VoIP χρησιμοποιείται για να διαβιβάσει τα τηλεφωνήματα μέσω του διαδικτύου με την αποστολή των στοιχείων φωνής στα πακέτα που χρησιμοποιούν τη IP. Η φωνή μετατρέπεται στα πακέτα στοιχείων και καθοδηγείται μέσω του Διαδικτύου. Όταν τα πακέτα στοιχείων φθάνουν στον προορισμό τους, μετατρέπονται πίσω στα στοιχεία φωνής πάλι για τον παραλήπτη. Αυτού του είδους η τηλεφωνία είναι φθηνότερη από την κανονικά τηλεφωνία.


Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Το e-mail (από το electronic mail) είναι μήνυμα που αποτελείται από σημειώσεις που εισάγονται μπορούν το πληκτρολόγιο ή από τα ηλεκτρονικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε δίσκο. Μερικά συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι περιορισμένα σε ένα ενιαίο συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ένα δίκτυο ωστόσο μερικά άλλα έχουν τις πύλες σε άλλα συγκροτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπουν σε εμάς να στέλνουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο οπουδήποτε στον κόσμο. Για να στείλουμε το e-mail πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη. Χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να φθάσει στον προορισμό του ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Το e-mail μας επιτρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι τα spam. Το spam θεωρείται οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνεται σε παραλήπτη χωρίς να το χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές διαφημίζουν κάποιο προϊόν μέσω spam. Το spam στέλνεται σε πάρα πολλούς παραλήπτες ταυτόχρονα. Συχνά spam διαδίδει Trojans και ιούς μέσω του e-mail. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα αντιιών.

IRC
Το Short for Internet Relay Chat (IRC) είναι ένα σύστημα συνομιλίας πολλών χρηστών που επιτρέπει στους ανθρώπους συνομιλούν «στα κανάλια» ή «τα δωμάτια» για να μιλήσουν σε ομάδες ή ιδιαιτέρως. IRC είναι βασισμένο σε ένα πρότυπο πελατών/κεντρικών υπολογιστών. Για να ενωθούμε στην μια συζήτηση IRC, χρειαζόμαστε έναν πελάτη IRC και μια πρόσβαση Διαδικτύου. Στα IRC chat room μπορούμε να στέλνουμε δημόσια και ιδιωτικά μηνύματα στους συμμετέχοντες της συζήτησης. Μπορείτε να δημιουργήσουμε το δικό μας chatroom και να προσκαλέσουμε άλλους για να ενωθούν με το κανάλι μας. Επίσης μπορούμε να βάλουμε κωδικός πρόσβασης του chatroom μας και να επιτρέψουμε μια πιο ιδιωτική συζήτηση μόνο με τους ανθρώπους τους οποίους προσκαλέσαμε. Ένα πρόβλημα στην επικοινωνία με IRC είναι η καθυστέρηση λόγω του ότι IRC στηρίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των κεντρικών υπολογιστών και αυτές οι συνδέσεις μπορούν να επιβραδύνουν από τους κεντρικούς υπολογιστές.
Τηλεδιάσκεψη
Η συνεδρίαση μέσω video είναι μια διάσκεψη μεταξύ δύο ή περισσότερων συμμετεχόντων που βρίσκονται σε διαφορετικούς τόπους και χρησιμοποιούν τα δίκτυα υπολογιστών για να διαβιβάσουν τα ακουστικά και τηλεοπτικά στοιχεία. Ο καθένας που συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη έχει μια βιντεοκάμερα, ένα μικρόφωνο και μεγάφωνα συνδεδεμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Η φωνή των συνομιλητών μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου και το βίντεο εμφανίζεται στο παράθυρο της οθόνης του συνομιλητή. Για να μπορεί να λειτουργεί η τηλεδιάσκεψη πρέπει οι συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν τον ίδιο πελάτη ή συμβατό λογισμικό. Η τηλεδιάσκεψη τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην επικοινωνία από απόσταση στις τάξεις και εφαρμόζεται στην μάθηση από απόσταση, για συνομιλίες με φιλοξενούμενους και τα προγράμματα πολύ-σχολικής συνεργασίας.

SMS & ασύρματες επικοινωνίες
Η σύντομη υπηρεσία μηνυμάτων (SMS) είναι παγκόσμια ασύρματη υπηρεσία που επιτρέπει τη μετάδοση των αλφαβητικών και νουμερικών μηνυμάτων μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και των εξωτερικών συστημάτων όπως ταe-mail, σελιδοποίησης και φωνητικού ταχυδρομείου. Τα μηνύματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν 160 αλφαβητικούς και νουμερικούς χαρακτήρες και να περιέχουν εικόνες ή γραφικές παραστάσεις. Το MMS σε αντίθεση με το SMS επιτρέπει την αποστολή συνδυασμού κειμένου, ήχων, εικόνων και βίντεο MMS. Σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη ασύρματη συσκευή μας και για να στέλνουμε και να λαμβάνουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας και IM.


Πηγή webopedia

1 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΜΑΘΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.Ο ΑΑΤΟΝ ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΕΚΑΝΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.ΜΠΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ.ΤΑ ΕΣΕΤΕΙΛΑ ΟΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΑΤΟΝ.ΕΙΜΑΙ ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΒΗΣΕΙ.
ΑΝΟΙΞΑ ΝΕΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΑΙ.
ΕΙΜΑΙ O JK ΕΤΣΙ ΜΕ ΗΞΕΡΑΝ

Δημοσίευση σχολίου