Second Life.... 9:03 π.μ.




Τα χαρακτηριστικά των εικονικών κόσμων
Σύμφωνα με το άρθρο της Sarah Robbins-Bell (2008) Higher Education as Virtual Conversation, οι εικονικοί κόσμοι (virtual worlds) παρά το ότι είναι φτιαγμένα για διάφορα γούστα έχουν τα παρακάτω κοινά τέσσερα χαρακτηριστικά:

α) διατήρηση, διάρκεια (persistence): ο εικονικός κόσμος δεν παύει να υπάρχει ακόμα και όταν ένας χρήστης αποσυνδεθεί από το εικονικό κόσμο. Όταν επανασυνδεθεί θα βρει αλλαγμένο το περιβάλλον του εικονικού κόσμου.



β) είναι πολυχρηστικοί (multiuser): στο περιβάλλον των εικονικών κόσμων μπορούν να εισέρχονται πλήθος χρηστών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αν στον εικονικό κόσμο υπήρχε μόνο ένας χρήστης χωρίς δυνατότητα να αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες και να επικοινωνεί μεταξύ τους τότε θα ήταν ένας άχρηστος εικονικός κόσμος.

γ) οι χρήστες αντιπροσωπεύονται από avatars: αντί με εικόνα ο χρήστης αντιπροσωπεύεται στο εικονικό κόσμο με ένα εικονικό ανθρωπάκι ή με κάποια άλλη μορφή. Ο avatar είναι ψηφιακό προσωπείο (persona) που επιλέγει ο χρήστης για να συμμετάσχει στους εικονικούς κόσμους . Ανθρωπόμορφα ή όχι τα avatars κατευθύνονται από τους χρήστες και λειτουργούν ως πράκτορες τους (agents).


δ) εξυπηρετούνται από μια ευρεία περιοχή δικτύου και όχι απλώς από ένα τοπικό δίκτυο (wide area network). Έτσι οι εικονικοί κόσμοι παίρνουν μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Second Life... η δεύτερη ζωή σου στην πραγματική ζωή που έχεις...

Το Second life δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν μία δεύτερη ζωή. Ζωή χωρίς μεγάλους περιορισμούς και τα καθημερινά προβλήματα. Μια εικονική ζωή στην οποία είμαστε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και πως θα θέλαμε να είμαστε. Στην εικονική ζωή του Second life οι περισσότεροι που ζουν εκεί υποδύονται τους ρόλους που για κάποιο λόγω δεν τολμούν στη αληθινή τους ζωή. Το Second life μας προσφέρει να ζούμε μια δεύτερη ζωή παράλληλα με αυτή που έχουμε χωρίς να περιμένουμε την μετεμψύχωση για να αλλάξουμε την ζωή μας....

Το Second Life είναι ένα είδος παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας. Δεν είναι όμως ένα απλό on-line 3D παιχνίδι όπως όλα τα άλλα για τον λόγω του ότι επιτρέπει στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους με εικονικούς εαυτούς (avatar) μέσα σε ένα πλήρως αλληλεπιδραστικό περιβάλλον. Δεν είναι όπως όλα τα προγραμματισμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια αφού πίσω από το προσωπείο του avatar κρύβετε ένας άνθρωπος και γι' αυτό δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε πολλά προσωπικά στοιχεία Με την χρήση του προσωπικού τους avatar (στο Second Life ονομάζονται resident=ένοικος) μπορούν να μιλούν μεταξύ τους, να κάνουν καινούργιες γνωριμίες, να φτιάχνουν τα δικά τους αντικείμενα και να τα ανταλλάσσονται ή να τα αγοράζουν. Οι ένοικοι του Second Life μπορούν να συναντιούνται, να πηγαίνουν για επίσκεψη στα σπίτια των άλλων κατοίκων του Second Life, να κοινωνικοποιούνται, να εξερευνούν νέους τόπους και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες Το Second life γενικά προσφέρει πολλές άλλες δυνατότητες αντίστοιχες με αυτές του πραγματικού κόσμου.

Το Second Life είναι μία μικρογραφία ολόκληρου του κόσμου. Η λέξη λέξη "μικρογραφία " ίσως και να μην είναι η καταλληλότερη για την περιγραφή καθώς στο Second Life συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου παρά το ότι το Second Life δημιουργήθηκε μόλις το 2002! Στον κόσμο του Second Life υπάρχουν ολόκληρες χώρες με πόλεις τις οποίες έχτισαν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι οι ένοικοι του Second Life. Είναι ένας εικονικός κόσμος που δημιουργήθηκε και κτίστηκε από τους ένοικους του και όχι από τους δημιουργούς του Second life.

Όπως στην πραγματική ζωή έτσι και στο Second Life μπορούμε να κάνουμε αγορές με την διαφορά ότι το Second Life έχει την δική του νομισματική μονάδα, το Lindendollar. Η ισοτιμία του Linden και του δολαρίου παραμένει σταθερή με 1 δολάριο να αντιστοιχεί σε 300 linden. Όποιος λοιπόν έχει τα Linden dollars μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε στο Second Life από τα ρούχα και τις δικές του κινήσεις εως τα σπίτια και οικόπεδα. Τα Linden dollars μπορεί να αποκτήσει είτε ανταλλάσσοντας τα πραγματικά δολάρια με τα δολάρια Linden του Second Life είτε δουλεύοντας στο Second Life. Ένας άλλος τρόπος είναι να κατέχει κάποιος την πιστωτική κάρτα του Second Life η οποία ονομάζετε MetaCard. Η εικονική πιστωτική κάρτα MetaCard επιτρέπει μας να κάνουμε αγορές που υπερβαίνουν το χρηματικό ποσό των L$ (Linen dollar) που έχουμε. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληρώσει το ποσό που χρωστά σε μία προκαθορισμένη προθεσμία πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του με την χρήση της κανονικής πιστωτικής του κάρτας.
Το Second life προσφέρει ευκαιρίες στις πολυεθνικές εταιρίες να διαφημίζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους. Πολλές εταιρίες κάνουν τα εικονικά τους καταστήματα και πουλάνε τα ρούχα τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Μερικά από τα παραδείγματα των επιτυχημένων εταιριών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Άλλα ενδιαφέρον links σχετικά με το Second Life είναι:

http://www.businessweek.com/magazine/content/06_18/b3982001.htm

http://www.popsci.com/scitech/article/2006-09/your-second-life-ready?page=2

http://blogs.sch.gr/billbas/tag/second-life/

http://secondlifegrid.net/

http://blogs.sch.gr/nkaklam/2008/07/12/livelyvssl/#more-42

http://greeklis.org/?p=109


Και όσοι είναι εναντίων του Second Life μπορούν να διαβάσουν εδώ ένα site εναντίον του SL το οποίο μας προτείνει να ζήσουμε πρώτα την πρώτη μας ζωή.




Αφιερωμένο στο Second life
Σε μια ζωή που όλα είναι ξεχασμένα...
σε μια ζωή που η πραγματικότητα πονάει...
Το Second life σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία
να ζήσεις σε μια δεύτερη ζωή αληθινά







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου