ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ... 8:23 μ.μ.

Ζούμε σε μία εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου ο χωρόχρονος συμπυκνώνεται και οι άνθρωποι έρχονται "πιο κοντά " με άλλους ανθρώπους ή με άλλες χώρες με την βοήθεια του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ο οποίος μας προσφέρει πολλές δυνατότητες αλλά και καταφύγιο για αυτούς που βαρέθηκαν αυτό τον πραγματικό κόσμο. Είναι ένας χώρος όπως θα τον ονόμαζα "χώρος των ονείρων" μας όμως αυτά τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται πάντα και πολλές φορές μετατρέπονται σε εφιάλτες. Το διαδίκτυο προσφέρει ένα "χώρο " στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να κοινωνικοποιηθούν όμως και να το εκμεταλλεύονται αρνητικά με σκοπό να βλάψουν τους άλλους.

Το διαδίκτυο είναι ομοίωμα του πραγματικού κόσμου και γι’αυτο έχει τις δικές του κοινότητες οι οποίες δημιουργούνται και αναπτύσσονται σε αυτόν. Υπάρχουν στο εικονικό κόσμο και τα λεγόμενα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα όπως MySpace, sync, hi5,facebook κ.α. Τα άτομα ενός διαδικτυακού κοινωνικού δικτύου αλληλοσυνδέονται με κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους και ιδέες . Στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορεί όποιος τίποτε να βρει τους γνωστούς, τους φίλους , τους συγγενείς τους με τους οποίους έχει επικοινωνία και στον πραγματικό κόσμο και να συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί τους και στον εικονικό κόσμο όταν δεν βρίσκονται κοντά. Επίσης στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορείς να βρεις και πολλούς νέους "φίλους" με τούς οποίους θα μπορείς να συζητάς για τα κοινά θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μοιράζεστε τις ιδέες μεταξύ σας. Τους "φίλους" του εικονικού κόσμου μπορεί και να μην τους συναντήσεις ποτέ στην πραγματικά ζωή είναι όπως τους ονόμαζαν pen friends αλλά τώρα ταιριάζει περισσότερο keyboard friends! Γενικά τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μας προσφέρουν την δυνατότητα της κοινωνικοποίησης και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών με γνωστούς και άγνωστους.

Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα στα κοινωνικά δίκτυα δύο από τα οποία βρίσκονται πιο κάτω:


Θέματα ηθικής και προστασίας ιδιωτικών δεδομένων

Παρά το ότι τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας ιδιωτικών δεδομένων δεν είναι όμως και τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε να είναι. Ένας τρόπος προστασίας είναι να επιτρέπουμε μόνο στους φίλους μας να βλέπουν το προφίλ μας όμως και πάλι εμφανίζεται η φωτογραφία μας και ο τόπος που ζούμε. Ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα
προσωπικά μας δεδομένα είναι να δώσουμε ψευδή στοιχεία για τον εαυτό μας όμως αυτό θα αφορά μετά θέματα ηθικής. . Τα προσωπικά στοιχεία συλλέγονται και η υπηρεσία ΗΙ5 ή κάποια άλλη υπηρεσία κοινωνικών δικτύων έχει την δυνατότητα να τα παραχωρήσει σε τρίτους για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

Η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας.
Ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει το δικό του προφίλ σύμφωνα με τα δικά του γούστα και να επιλέξει με ποιους θα συναναστρέφεται διαδικτυακά .
Υπάρχουν δύο επιλογές με το πώς να εκθέτει την προσωπική του ταυτότητα διαδικτυακά: Παρουσιάζει είτε τον αληθινό του εαυτό χωρίς να κρύβεται πίσω από τα ψευδώνυμα και την ανωνυμία είτε να παρουσιάζει την ψεύτικη ταυτότητα του με το να αλλάζει το φύλο του, την ηλικία του ,τα ενδιαφέροντα του κ. α. και να προβάλλει άλλη προσωπικότητα από αυτήν που έχει στην πραγματικότητα. Το να παρουσιάζει άλλη ταυτότητα μπορεί να είναι κάτι θετικό για τον ίδιο επειδή ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πειραματιστεί πάνω σε νέες πλευρές του εαυτού του και να στοχαστεί τον εαυτό του. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει την αυτογνωσία του εαυτού του όμως δεν παύει να εξαπατά τους άλλους. Σχετικά με αυτό το θέμα οι Jakobson και Popdan (στο Peace 2000) υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας η ψευδής ταυτότητα χρησιμοποιείται ως « μία μάσκα που προστατεύει το άτομο που κρύβεται από πίσω της και έτσι το βοηθάει να ανοιχτεί περισσότερο ... το φαινόμενο αυτό αποκρυσταλλώνεται θαυμάσια στη ρήση "η μάσκα δεν κρύβει, αποκαλύπτει"» Γενικά το διαδίκτυο είναι εργαστήριο ταυτοτήτων όπως το ονομάζει η Ευαγγελία Κούρτη σε αυτή την περίπτωση.


Άρα συμπεραίνουμε ότι στο διαδίκτυο:

1. Μερικοί λένε μόνο την αλήθεια
2. Μερικοί λένε ψέματα στους άλλους
3. Μερικοί λένε ψέματα στον εαυτό τους


Ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιώ..
Εγώ προσωπικά ήμουν εναντίον των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων για το λόγω ότι δεν μου αρέσει να εκθέτω τον εαυτό μου και ειδικά να τον εκθέτω δημόσια. Γι’αυτό δεν είχα εγγραφή σε κανένα κοινωνικό δίκτυο αλλά λόγω του ότι το μάθημα που κάναμε αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα είπα να εγγραφώ σε ένα από αυτά. Έκανα την εγγραφή στο Hi5 επειδή ήξερα ότι πολλοί φίλοι μου και γνωστοί έχουν προφίλ στο Hi5 και όταν έκανα την εγγραφή "συνάντησα εκεί " πολλούς φίλους και συμμαθητές και γνωστούς μου. Τώρα θα μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους μέσω του Hi5. Όμως συνεχίζω να έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και της πιθανότητας να εκτεθώ δημοσίως. Ένα πράγμα που δεν μου άρεσε είναι ότι κάποιες φίλες μου ανέβασαν φωτογραφίες που δεν μου άρεσαν τις οποίες δεν θα τις ανέβαζα ποτέ στο διαδίκτυο και αυτό είναι που εννοώ όταν λέω ότι δεν μου αρέσει να εκθέτουμε δημόσιος.

Είναι πολύ περίεργος ο τρόπος το να γνωρίζεις νέους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα γιατί "έρχεται " ένας άγνωστος και σου ζητά να τον προσθέσεις στους φίλους σου. Αφού δεν τον ξέρεις προσωπικά και δεν ξέρεις τίποτα για τα ενδιαφέροντα και τις προθέσεις του. Ακόμα και αν είναι στην πραγματικότητα αυτός που λέει ότι είναι τότε πώς μπορεί τον αποκαλείς φίλο σου από μία στιγμή στην άλλη; Στα κοινωνικά δίκτυα οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα των "εικονικών φίλων" τους δηλαδή την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός αλλά για την ποσότητα δηλαδή γίνεται ένας διαγωνισμός μεταξύ των μελών για το ποιος θα έχει περισσότερους φίλους . Στην πραγματική ζωή κανένας δεν θα αποκαλούσε φίλον του κάποιον που τον ξέρει ελάχιστα και δεν έχει συναντηθεί μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο ποτέ. Επίσης δεν είναι να γνωρίζει ελάχιστα 1000 ανθρώπους και να τους αποκαλεί φίλους. Κάπου η έννοια του φίλου έχει αλλοιωθεί και το μέτρο έχει ξεπεραστεί.


Από την στιγμή που ανήκουμε σε μία "ψηφιακή κοινότητα" πρέπει να ξέρουμε και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Οι «δέκα εντολές» καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που προτείνει η Shea (1994) :
1. Μην ξεχνάς ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους .
2. Ακολούθησε στο Διαδίκτυο τα πρότυπα συμπεριφοράς που ακολουθείς στην πραγματική ζωή.
3. Έχε επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεσαι. Οι κανόνες συμπεριφοράς διαφέρουν από ομάδα σε ομάδα.
4. Σεβάσου το χρόνο και το εύρος διασύνδεσης των άλλων.
5. Πρόσεχε την εικόνα σου στο Διαδίκτυο. Δε σε βλέπουν, αλλά σε διαβάζουν.
6. Μοιράσου τις εξειδικευμένες γνώσεις σου με τους άλλους.
7. Βοήθησε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιθετικότητα στο πλαίσιο της ομάδας.
8. Σεβάσου την ιδιωτική ζωή των άλλων.
9. Μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας σου.
10. Μάθε να συγχωρείς τα λάθη των άλλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου