Emoticons – έκφραση συναισθημάτων στο διαδίκτυο... 10:34 π.μ.



Στο διαδίκτυο υπάρχει έλλειψη της μη λεκτικής επικοινωνίας η οποία συμπληρώνει τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων. Η μη λεκτική επικοινωνία δεν μπορεί να κωδικοποιηθεί και γι’αυτό οι άνθρωποι έφτιαξαν ένα είδος «ηλεκτρονικής παράγλωσσας » με την χρήση της οποίας μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Έφτιαξαν την «ηλεκτρονική παράγλωσσα » με την χρήση σημείων στίξης του πληκτρολογίου έφτιαξαν τα emoticons =) είναι οι γραφικές αναπαραστάσεις των εκφράσεων προσώπου με την χρήση σημείων στίξης).Γενικά δημιουργήθηκαν για να εκφράσουν καταστάσεις και συναισθήματα που είτε δεν μπορούν να περιγράφουν με λόγια είτε επειδή μπορεί θα πάρει μεγάλη έκταση η περιγραφή. Παρόλο που τα emoticons δεν μπορούν να εκφράσουν ακριβώς τα συναισθήματα μας αφού δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά και να αντικαταστήσουν την μη λεκτική επικοινωνία στο διαδίκτυο ωστόσο τα emoticons συμπληρώνουν το απλό κείμενο δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε με την επιπρόσθετη μη λεκτική επικοινωνία. Το απλό κείμενο με την χρήση των emoticons αποκτά ζωντάνια και είναι πιο ευχάριστο στην ανάγνωση. Τα emoticons γράφονται από τα αριστερά προς τα δεξιά όπου στα αριστερά είναι το πάνω μέρος και στα δεξιά είναι το κάτω μέρος της «εικόνας». Ο αναγνώστης «διαβάζει» τα emoticons γέρνοντας την κεφαλή προς τα αριστερά. Για να δοθεί έμφαση σε κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα πολλαπλασιάζετε κάποιο στοιχείο των emoticons π.χ. =))))). Υπάρχει η τάση να απλοποιούμε τα emoticons δηλαδή μπορεί να τους λείπει η μύτη π.χ. =) αντί :- ) . Πολλές φορές τα emoticons μετατρέπονται αυτόματα με μικρές εικόνες π.χ. J ή οι οποίες λέγονται επίσης emoticons. Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 η άνωκατω τελείες (:) αντικαταστήθηκαν από το σύμβολο ίσον (=). Δηλαδή οι φατσούες πήραν την μορφή =) αντί :). Σε αυτή την περίπτωση δεν βάζουμε την μύτη (-).
Γενικά τα emoticons χρησιμοποιούνται διεθνώς και εφαρμόζονται παντού όπου υπάρχει γραπτή επικοινωνία (π.χ. e-mail, chat, forums κ.α.). Οι χρήστες διαδικτύου έφτιαξαν εκατοντάδες emoticons όμως χρησιμοποιείται τακτικά σχετικά μικρός αριθμός από αυτά στην καθημερινή αλληλογραφία μέσω του διαδικτύου. Τα σύμβολα αυτά είναι δημοφιλή στους χρήστες ηλεκτρονικής επικοινωνίας γιατί αποδίδουν τα συναισθήματά τους εκφραστικά και σε μικρό χώρο. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα emoticons γιατί μπορεί να έχουν πολλές σημασίες και οι απόψεις των ανθρώπων να διχάζονται για το αν ένα emoticon έχει θετική ή αρνητική σημασία. Μερικές φορές μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις επειδή το κάθε emoticon έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα .Επίσης Πολλές φορές η υπερβολική τους χρήση προκαλεί εκνευρισμό στον συνομιλητή μας για τον λόγω ότι δεν είναι αποδεκτά από όλους.
Το πρώτο emoticon που χρησιμοποιήθηκε σε ηλεκτρονική επικοινωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 1982, ήταν το χαμογελαστό πρόσωπο (smiley face) :-). Η πατρότητά του αποδόθηκε στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τον Σκοτ Ε. Φέλμαν. Το πρότεινε με τα εξής σχόλια: I propose that the following character sequence for joke markers: :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

Ο Αμερικανός ζωγράφος Harvey Ball στο Δεκέμβρη του 1963 ήταν ο πρώτος που ζωγράφισε την φατσούα με δύο τελείες και μία αγκύλη σε ένα κίτρινο κύκλο. Το έφτιαξε για την ασφαλιστική εταιρεία State Mutual Life Assurance Cos. of America. Η πρώτη αυτή ζωγραφισμένη φατσούλα αποτελούσε το λογότυπο της εταιρείας.
Από τότε εως σήμερα η γλώσσα των "Emoticons" εμπλουτίστηκε με πολλές νέες προσθήκες, μέσω συμβόλων που απεικονίζουν μια αμέτρητα συναισθήματα. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε και το εικαστικό μέρος, καθώς εμφανίζονται σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και chatrooms σε μορφή σχεδίων (cartoon), και όχι μόνον σαν συνδυασμός σημείων στίξης. Επίσης εμφανίζονται και σαν κινούμενες εικόνες (animations).



Πιο συγκεκριμένα για τα emoticons…



Η λέξη emoticon προέρχεται από τους δύο αγγλικές λέξεις emotion (αίσθημα) and icon(εικόνα).
Μερικά από τα emoticons που χρησιμοποιούνται είναι:
:-)χαίρομαι
:-( λυπάμαι
:-D γελάω
:-Ο είμαι έκπληκτος
%-) τα έχω παίξει
:-/ το σκέφτομαι
:΄-( κλαίω
:::-) έχω μάτια μόνο για σένα
:-* φιλάκι

Άλλο ένα είδος των emoticons είναι τα ασιατικά emoticons τα οποία ονομάζονται καομότζι (ιαπονέζικα 顔文字). Μπορούμε να τα καταλάβουμε και χωρίς να χρειάζεται να γέρνουμε την κεφαλή μας προς τα αριστερά. Είναι βασισμένα στην έκφραση συναισθημάτων στο anime και δίνουν έμφαση στην έκφραση ματιών και όχι του στόματος.


(^_^) χαρούμενος και για να εκφράσουμε μεγαλύτερη χαρά πολλαπλασιάζουμε το σύμβολο _ (^____^)


(>_<) εκνευρισμένος


(<_>) στεναχωρημένος ενώ (v_v) στεναχώρια


(;_;) ή (T_T) ή (TT.TT) ή (ToT) κλαίω


(0_0) πολύ έκπληκτος ενώ (O_o) πάρα πολύ έκπληκτος


(-_-;) άρρωστος


(%_%) μετά από δώδεκα ώρες μπροστά από τον Η/Υ


(V_v) μη ευχάριστη έκπληξη

*^_^* κοκκίνισα από την ντροπή

(-.-)Zzz.. κοιμάμαι

///_Т αγόρι emo

=__= νυστάζω ή τρέλανες με

(-_-#) ή (-_-¤) ή (-_-+) πολλά εκνευρισμένος

(Х_х) ή (+_+) ή (х_х) νεκρός

(x(x_(x_x(О_о)x_x)_x)x) ζωντανός ανάμεσα σε νεκρούς


Ανέκδοτο
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος χρησιμοποιεί πολύ το διαδίκτυο για την επικοινωνία μέσω chat,forums,emails κ.α.;
Όταν γέρνει την κεφαλή του για να σας χαμογελάσει!



Πηγές...

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε ποιο συναίσθημα αντιστοιχεί κάποιο emoticon είτε πληκτρολογώντας μια λέξη κλειδί είτε κάποιο emoticon


Εδώ υπάρχουν παραδείγματα των emoticons όπως emoticons δράσης, emoticons ζώων, emoticons διάσημων, emoticons αντικειμένων και πολλών άλλων.



Επίσης μπορείτε να δείτε για τα emoticons από την Wikipedia





1 σχόλια:

TRELLOS είπε...

Εξαιρετικό το blog σου Βέρα μου..συνέχισε έτσι..:)

Δημοσίευση σχολίου