Podcast: Πώς να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα... 9:56 π.μ.

"So don't ask me no questions and I won't tell you no lies" --Lynyrd Skynyrd





Πολλές φορές οι άνθρωποι λένε ψέματα… ο ένας προσπαθεί να ξεγελάσει τον άλλον κοιτάζοντας τον αθώα στα μάτια και ο άλλος τον πιστεύει χωρίς να σκέφτεται έστω για μια στιγμή να αναρωτηθεί αν όσα του λένε είναι αληθινά Οι γνωστοί και οι άγνωστοι ακόμα και τα πιο κοντινά μας πρόσωπα κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να μας πουν έστω και ένα μικρο ψέμα. Δεν μιλώ τώρα για τα ΜΕΓΆΛΑ ψέματα που λέγονται στα δικαστήρια, στα νοσοκομεία, στα ΜΜΕ και γενικά παντού όπου και να πάμε, μιλώ για τα μικρά καθημερινά ψεματάκια που συναντούμε καθημερινά. Πως να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα; Αν περιμένουμε ο "ψεύτης" να παραδεχτεί τότε μάλλον θα χρειαστούμε να περιμένουμε αιώνια! Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποκαλύψουμε τον "ψεύτη": με την γλώσσα του σώματος του! Ακόμα και ο ποίο "εξειδικευμένος ψεύτης" δεν θα μπορέσει να ελέγξει το σώμα του και θα προδοθεί από κάποια κίνηση του ή από κάποια έκφραση του προσώπου του έστω και στιγμιαία Αφού τα λόγια αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του μηνύματος που θέλουμε να μεταδώσουμε ενώ η γλώσσα του σώματος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% του μηνύματος!
Το podcast αυτό αναφέρεται στο θέμα "Πως να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα; " και σε αυτό παρουσιάζονται κάποια χαρακτηριστικά των ψευτών και κάποιοι τρόποι για να κάνουμε τον ψεύτη να προδοθεί Ωστόσο δεν είναι απολύτως σίγουρο γιατί η γλώσσα του σώματος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και υπάρχουν εξαιρέσεις
Οι πληροφορίες για το θέμα είναι παρμένες από την πηγή http://www.wikihow.com/ Αυτά που είπαμε στο podcast και ακόμα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε στα αγγλικά εδώ!

Αυτό το podcast δημιουργήθηκε από τες φοιτήτριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (δηλαδή από την Ελισάβετ, Μαρίνα και εμένα). Έχει ως κύριο θέμα το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα . Περιγράφουμε από ποιες κινήσεις και γενικά από την γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε αν μας λέει κάποιος ψέματα. Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι αυτά τα σημεία δεν είναι απόλυτα γιατί ο καθένας μπορεί να εκφράσει με διαφορετικές κινήσεις τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει στον άλλον με την γλώσσα του σώματος. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την γλώσσα του σώματος γιατί μπορεί να παρεξηγήσουμε τον άλλο άνθρωπο και να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.

3 σχόλια:

Malnic είπε...

Μα μην ξεχνάς αγαπητή μου Βέρα ότι, πολλοί άνθρωποι εξασκούνται στα ψέματα, στο πώς να ελέγχουν τον εαυτό τους και στο πως να καταλαβαίνουν άλλους που λένε ψέματα...το πιο απλό παράδειγμα...το ΠΟΚΕΡ...παιχνίδι που το ψέμα ή αλλιώς η μπλόφα είναι το κύριο του συστατικό, το πως να φανείς ότι λες ψέματα ή να λες ψέματα και να νομίζουν οι άλλοι πως λες αλήθεια, εκεί αυτό είναι μία τέχνη. Λέω το παράδειγμα του ΠΟΚΕΡ για να μην μιλήσω για τους πολιτικούς ...

Ver@ είπε...

Δεν ξέρω αν διάβασες όλη την ανάρτηση ή έμεινες μόνο στον τίτλο της ανάρτησης. Εγώ έγραψα ότι " Δεν μιλώ τώρα για τα ΜΕΓΆΛΑ ψέματα που λέγονται στα δικαστήρια, στα νοσοκομεία, στα ΜΜΕ και γενικά παντού όπου και να πάμε, μιλώ για τα μικρά καθημερινά ψεματάκια που συναντούμε καθημερινά.". Αφού γράφω για τα καθημερινά μικρά ψεματάκια των απλών ανθρώπων και όχι των πολιτικών, των παιχτών του πόκερ ή όποιων τίποτε άλλων πού εξασκούνται ειδικά ώστε να λένε ψέματα με αληθοφανές τρόπους. Αλλά και πάλη όσο εξασκημένοι και αν είναι οι ψεύτες κάποτε θα προδοθούν αφού "Ακόμα και ο ποίο "εξειδικευμένος ψεύτης" δεν θα μπορέσει να ελέγξει το σώμα του και θα προδοθεί από κάποια κίνηση του ή από κάποια έκφραση του προσώπου του έστω και ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ" Πάντως σήμερα κανένας δεν ενδιαφέρεται για να μάθει να καταλαβαίνει την γλώσσα του σώματος με αποτέλεσμα οι εξασκημένοι να λένε ψέματα περιπαίζουν μας χωρίς δυσκολίες και γενικά να γίνονται παρεξηγήσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Elissavet είπε...

Σωστά σου λέει Νίκο η Βέρα, μπορεί να μην κατάλαβες και πολύ καλά το podcast μας.

Δημοσίευση σχολίου