Τελικά όλοι οι bloggers είμαστε ναρκισσιστές; 11:22 π.μ.

Στο μάθημα «Τεχνολογικό επικοινωνιακό περιβάλλον: ανάπτυξη και χαρακτηριστικά» είχαμε να διαβάσουμε μερικά από τα άρθρα του περιοδικού «Ζητήματα επικοινωνίας» το οποίο εκδίδει το ερευνητικό πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης επικοινωνίας. Παρακάτω σας γράφω κάποια από τα αποσπάσματα του άρθρου μαζί με τις πηγές από τις οποίες η ΖΙΖΗ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ ( η συγγραφέας του άρθρου) πήρε τις πληροφορίες για τα ιστολόγια.

Ας αρχίσω με τον όρο "ναρκισσισμός": είναι η αυταρέσκεια σε υπερβολικό βαθμό, ο ακραίος αυτοθαυμασμός.(βικιλεξικό)

Ναρκισσισμός είναι μια ψυχική αρρώστια όπου ο ασθενής είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του. Η διαταραχή της ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι ένα αρκετό διαδεδομένο φαινόμενο που με τα χρόνια αυξάνεται. Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα Νάρκισσο που ερωτευμένος από τον εαυτό του αυτοκτόνησε. Τα αίτια της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς είναι η κακή μεταχείριση στην παιδική ηλικία. Το άτομο αυτό τις περισσότερες φορές είναι μανιοκαταθλιπτικός, δηλαδή έχει εναλλαγές μανίας και κατάθλιψης. Τον χαρακτηρίζουν ιδέες μεγαλομανίας, δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους υπολοίπους αν και κατά βάθος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο εγωκεντρισμός του και η αγάπη του για την δόξα τον εκτοξεύουν σε πολύ υψηλές θέσεις που όμως αν του συμβεί κάτι άσχημο βυθίζεται σε κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσισμό αργούν να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό κυρίως για λόγους κοινωνικής αποδοχής. Όμως έτσι κάνουν μεγάλο κακό κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό γιατί ο ναρκισσισμός αποτελεί πολλές φορές αφετηρία της σχιζοφρένειας.(Wikipedia)
Περισσότερα μπορείτε να δείτε για τον ναρκισσισμό
εδώ...
Στο άρθρο της η κ.Παπαχαριστη γενικά γράφει για την δημόσια σφαίρα και το διαδίκτυο και σε μερικά σημεία αναφέρεται στα ιστολόγια(blogs). Παρακάτω αναφέρομαι σε μερικά από αυτά τα σημεία:

  • "Ο όρος «ναρκισσισμός» χρησιμοποιείται εδώ για να περιγράψουμε τον αυτοαναφορικό εγωκεντρισμό και την εμμονή με την ατομική άποψη που παρατηρείται κατά κύριο λόγω στα ιστολόγια, αλλά και σε άλλες σύγχρονες μορφές επικοινωνίας"

  • " Τα ιστολόγια αποτελούν προσωπικές σελίδες που παρέχουν ημερήσιες ή τακτικές καταχωρίσεις. αρχειοθετημένες και παρουσιασμένες σε χρονολογική σειρά (Herring, Kouper, Scheidt and Wright,2004) "

  • "Τα ιστολόγια επιτρέπουν στους καθημερινούς καταναλωτές των μέσων να μετεξελιχθούν σε παραγωγούς περιεχομένου, προσφέροντας τη δική τους άποψη και ερμηνεία πάνω στα κοινά και σε θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος. (Coleman,2005a,2005b·Papacharissi,2007) "

  • "Η πολιτική μορφή έκφρασης που συναντάτε στα ιστολόγια χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και εγωκεντρισμό ,αλλά όχι από εγωισμό. Η ναρκισσιστική συμπεριφορά εκφράζεται γύρω από το Εγώ, αλλά δεν ταυτίζεται με εγωιστικά συμφέροντα. Απλώς εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης εστιάζει στο Εγώ και στην ενδοσκόπηση, με τρόπο που υποδηλώνει υπερβολική προσήλωση προς την ατομική προσωπικότητα."

  • "Οι bloggers συχνά χρησιμοποιούν εκφραστικά μέσα που σχετίζονται με το ναρκισσισμό, όπως «ψευδό-διορατικότητα, εσκεμμένες προσπάθειες σαγήνευσης και νευρικές χιουμοριστικές εκφράσεις αυτό-υποβιβασμού» (Lasch,1979:33) "

  • "Στα ιστολόγια, η έκφραση της γνώμης πάνω στα κοινά μεταβάλλεται σε μία εκλεπτυσμένη και λεπτομερή παρουσίαση του Εγώ σε ένα υπαρκτό αλλά φανταστικό κοινό"

  • "Τα περισσότερα ιστολόγια είναι εσωστρεφή με κίνητρο την προσωπική αυτό-εκπλήρωση (Papacharissi,2007· Kaye,2007) "

Συμφωνώ ότι στα ιστολόγια ο καθένας καταγράφει τις δικές του απόψεις και γνώμες. Συμφωνώ επίσης ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα ιστολόγια σαν τα προσωπικά τους ημερολόγια. Αλλά από που και ως που οι Bloggers είναι ναρκισσιστές; Οι άνθρωποι από την φύση τους νιώθουν την ανάγκη για επικοινωνία. και με τα νέα μέσα οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους και γρηγορότερους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους. Για ποιο λόγω λοιπόν να θεωρούνται ναρκισσιστές όσοι θέλουν να μεταδώσουν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους μέσω ενός ιστολογίου και όσοι νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με άλλους δημοσίως μέσω του ιστολογίου; Εξαιρώ φυσικά τούς πραγματικούς ναρκισσιστές οι όποιοι βάζουν 1000 φωτογραφίες τους στο ιστολόγιο τους και γράφουν ιστορίες της ζωής τους και μιλούν μόνο για τον εαυτό τους.



Σας ρωτώ λοιπόν: Τελικά όλοι οι bloggers είμαστε ναρκισσιστές;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου