ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ... | 8:23 μ.μ. |
σχόλια (0)
|
Ζούμε σε μία εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου ο χωρόχρονος συμπυκνώνεται και οι άνθρωποι έρχονται "πιο κοντά " με άλλους ανθρώπους ή με άλλες χώρες με την βοήθεια του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ο οποίος μας προσφέρει πολλές δυνατότητες αλλά και καταφύγιο για αυτούς που βαρέθηκαν αυτό τον πραγματικό κόσμο. Είναι ένας χώρος όπως θα τον ονόμαζα "χώρος των ονείρων" μας όμως αυτά τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται πάντα και πολλές φορές μετατρέπονται σε εφιάλτες. Το διαδίκτυο προσφέρει ένα "χώρο " στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να κοινωνικοποιηθούν όμως και να το εκμεταλλεύονται αρνητικά με σκοπό να βλάψουν τους άλλους.
Το διαδίκτυο είναι ομοίωμα του πραγματικού κόσμου και γι’αυτο έχει τις δικές του κοινότητες οι οποίες δημιουργούνται και αναπτύσσονται σε αυτόν. Υπάρχουν στο εικονικό κόσμο και τα λεγόμενα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα όπως MySpace, sync, hi5,facebook κ.α. Τα άτομα ενός διαδικτυακού κοινωνικού δικτύου αλληλοσυνδέονται με κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους και ιδέες . Στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορεί όποιος τίποτε να βρει τους γνωστούς, τους φίλους , τους συγγενείς τους με τους οποίους έχει επικοινωνία και στον πραγματικό κόσμο και να συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί τους και στον εικονικό κόσμο όταν δεν βρίσκονται κοντά. Επίσης στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορείς να βρεις και πολλούς νέους "φίλους" με τούς οποίους θα μπορείς να συζητάς για τα κοινά θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μοιράζεστε τις ιδέες μεταξύ σας. Τους "φίλους" του εικονικού κόσμου μπορεί και να μην τους συναντήσεις ποτέ στην πραγματικά ζωή είναι όπως τους ονόμαζαν pen friends αλλά τώρα ταιριάζει περισσότερο keyboard friends! Γενικά τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μας προσφέρουν την δυνατότητα της κοινωνικοποίησης και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών με γνωστούς και άγνωστους.Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα στα κοινωνικά δίκτυα δύο από τα οποία βρίσκονται πιο κάτω:
Θέματα ηθικής και προστασίας ιδιωτικών δεδομένων
Παρά το ότι τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας ιδιωτικών δεδομένων δεν είναι όμως και τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε να είναι. Ένας τρόπος προστασίας είναι να επιτρέπουμε μόνο στους φίλους μας να βλέπουν το προφίλ μας όμως και πάλι εμφανίζεται η φωτογραφία μας και ο τόπος που ζούμε. Ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα
προσωπικά μας δεδομένα είναι να δώσουμε ψευδή στοιχεία για τον εαυτό μας όμως αυτό θα αφορά μετά θέματα ηθικής. . Τα προσωπικά στοιχεία συλλέγονται και η υπηρεσία ΗΙ5 ή κάποια άλλη υπηρεσία κοινωνικών δικτύων έχει την δυνατότητα να τα παραχωρήσει σε τρίτους για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.
Η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας.Ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει το δικό του προφίλ σύμφωνα με τα δικά του γούστα και να επιλέξει με ποιους θα συναναστρέφεται διαδικτυακά .
Υπάρχουν δύο επιλογές με το πώς να εκθέτει την προσωπική του ταυτότητα διαδικτυακά: Παρουσιάζει είτε τον αληθινό του εαυτό χωρίς να κρύβεται πίσω από τα ψευδώνυμα και την ανωνυμία είτε να παρουσιάζει την ψεύτικη ταυτότητα του με το να αλλάζει το φύλο του, την ηλικία του ,τα ενδιαφέροντα του κ. α. και να προβάλλει άλλη προσωπικότητα από αυτήν που έχει στην πραγματικότητα. Το να παρουσιάζει άλλη ταυτότητα μπορεί να είναι κάτι θετικό για τον ίδιο επειδή ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πειραματιστεί πάνω σε νέες πλευρές του εαυτού του και να στοχαστεί τον εαυτό του. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει την αυτογνωσία του εαυτού του όμως δεν παύει να εξαπατά τους άλλους. Σχετικά με αυτό το θέμα οι Jakobson και Popdan (στο Peace 2000) υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας η ψευδής ταυτότητα χρησιμοποιείται ως « μία μάσκα που προστατεύει το άτομο που κρύβεται από πίσω της και έτσι το βοηθάει να ανοιχτεί περισσότερο ... το φαινόμενο αυτό αποκρυσταλλώνεται θαυμάσια στη ρήση "η μάσκα δεν κρύβει, αποκαλύπτει"» Γενικά το διαδίκτυο είναι εργαστήριο ταυτοτήτων όπως το ονομάζει η Ευαγγελία Κούρτη σε αυτή την περίπτωση.
Άρα συμπεραίνουμε ότι στο διαδίκτυο:
1. Μερικοί λένε μόνο την αλήθεια
2. Μερικοί λένε ψέματα στους άλλους
3. Μερικοί λένε ψέματα στον εαυτό τους
Ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιώ..Εγώ προσωπικά ήμουν εναντίον των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων για το λόγω ότι δεν μου αρέσει να εκθέτω τον εαυτό μου και ειδικά να τον εκθέτω δημόσια. Γι’αυτό δεν είχα εγγραφή σε κανένα κοινωνικό δίκτυο αλλά λόγω του ότι το μάθημα που κάναμε αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα είπα να εγγραφώ σε ένα από αυτά. Έκανα την εγγραφή στο Hi5 επειδή ήξερα ότι πολλοί φίλοι μου και γνωστοί έχουν προφίλ στο Hi5 και όταν έκανα την εγγραφή "συνάντησα εκεί " πολλούς φίλους και συμμαθητές και γνωστούς μου. Τώρα θα μπορώ να επικοινωνώ μαζί τους μέσω του Hi5. Όμως συνεχίζω να έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και της πιθανότητας να εκτεθώ δημοσίως. Ένα πράγμα που δεν μου άρεσε είναι ότι κάποιες φίλες μου ανέβασαν φωτογραφίες που δεν μου άρεσαν τις οποίες δεν θα τις ανέβαζα ποτέ στο διαδίκτυο και αυτό είναι που εννοώ όταν λέω ότι δεν μου αρέσει να εκθέτουμε δημόσιος.
Είναι πολύ περίεργος ο τρόπος το να γνωρίζεις νέους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα γιατί "έρχεται " ένας άγνωστος και σου ζητά να τον προσθέσεις στους φίλους σου. Αφού δεν τον ξέρεις προσωπικά και δεν ξέρεις τίποτα για τα ενδιαφέροντα και τις προθέσεις του. Ακόμα και αν είναι στην πραγματικότητα αυτός που λέει ότι είναι τότε πώς μπορεί τον αποκαλείς φίλο σου από μία στιγμή στην άλλη; Στα κοινωνικά δίκτυα οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα των "εικονικών φίλων" τους δηλαδή την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός αλλά για την ποσότητα δηλαδή γίνεται ένας διαγωνισμός μεταξύ των μελών για το ποιος θα έχει περισσότερους φίλους . Στην πραγματική ζωή κανένας δεν θα αποκαλούσε φίλον του κάποιον που τον ξέρει ελάχιστα και δεν έχει συναντηθεί μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο ποτέ. Επίσης δεν είναι να γνωρίζει ελάχιστα 1000 ανθρώπους και να τους αποκαλεί φίλους. Κάπου η έννοια του φίλου έχει αλλοιωθεί και το μέτρο έχει ξεπεραστεί.
Από την στιγμή που ανήκουμε σε μία "ψηφιακή κοινότητα" πρέπει να ξέρουμε και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.
Οι «δέκα εντολές» καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που προτείνει η Shea (1994) :
1. Μην ξεχνάς ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους .
2. Ακολούθησε στο Διαδίκτυο τα πρότυπα συμπεριφοράς που ακολουθείς στην πραγματική ζωή.
3. Έχε επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεσαι. Οι κανόνες συμπεριφοράς διαφέρουν από ομάδα σε ομάδα.
4. Σεβάσου το χρόνο και το εύρος διασύνδεσης των άλλων.
5. Πρόσεχε την εικόνα σου στο Διαδίκτυο. Δε σε βλέπουν, αλλά σε διαβάζουν.
6. Μοιράσου τις εξειδικευμένες γνώσεις σου με τους άλλους.
7. Βοήθησε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιθετικότητα στο πλαίσιο της ομάδας.
8. Σεβάσου την ιδιωτική ζωή των άλλων.
9. Μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας σου.
10. Μάθε να συγχωρείς τα λάθη των άλλων.
GREEKLISH | 4:19 μ.μ. |
Filed under:
|
Γιατί χρησιμοποιούμε greeklish και όχι τα ελληνικά;
Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα Επίσης υπήρχε η απαίτηση, από κάποιες υπηρεσίες, ο οχταψήφιος κώδικας ASCII να μπορεί να "διπλώνει" έτσι που να μεταφέρεται το μήνυμα σε επταψήφια μηχανήματα (πχ. TELEX) και να διατηρείται σε κάποιο βαθμό η αναγνωσιμότητα του.
Σήμερα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολύ περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο διαδίκτυο.

Τρόποι γραφής του greeklish
Τα Greeklish μπορεί να είναι ορθογραφικά, δηλαδή να ακολουθούν τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας, ή να είναι φωνητικά, δηλαδή να σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών. Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα "μικτό" σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γράψει κανείς greeklish. Εφ’ όσον δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή μέθοδος, ο καθένας χρησιμοποιεί τα "δικά του" greeklish.
Ποιοι είναι κατά του greeklish;



Ο λόγος για αυτό είναι ότι το κείμενο γραμμένο σε Greeklish θεωρείται ακαλαίσθητο, καθώς και δυσκολότερο στην ανάγνωση, σε σύγκριση με κείμενο γραμμένο με το ελληνικό αλφάβητο.

Μερικές σχετικές ιστοσελίδες με το grreklish είναι:
- Greeklish OUT (εθελοντές μετατρέπουν το greeklish στα ελληνικά)
- All greek to me! (Το πρώτο πλήρες σύστημα μετατροπής του greeklish στα ελληνικά και αντίστροφα)
- deGREEKLISH (Το πρώτο ελεύθερο σύστημα μετατροπής διαθέσιμο στο διαδίκτυο σαν online εφαρμογή )
(...) oi perissoteroi xrhstes sthn ellada exoun pleon th dynatothta na grafoun me ellhnikous xarakthres, kanonika. Omws, elaxistoi einai ekeinoi pou exontas th dynatothta afth thn aksiopoioun, kai oi perissoteroi akolouthoun thn palia methodo grafhs, xwris na yparxei kapoios profanhs logos. (...) H dikh mou ekdoxh einai pws to e-mail antimetwpizetai apo tous perissoterous ws ksexwristo meso epikoinwnias, me dika tou symvola kai kwdikous, kai enas ap' aftous einai h xrhsimopoihsh twn latinikwn xarakthrwn.
σχόλιο 27χρονου χρήστη, αρχές 1998 (Πηγή http://greekweb.archetype.de/ )
Πηγή Wikipedia
Τελικά όλοι οι bloggers είμαστε ναρκισσιστές; | 11:22 π.μ. |
Filed under:
Διαδίκτυο
|
Στο μάθημα «Τεχνολογικό επικοινωνιακό περιβάλλον: ανάπτυξη και χαρακτηριστικά» είχαμε να διαβάσουμε μερικά από τα άρθρα του περιοδικού «Ζητήματα επικοινωνίας» το οποίο εκδίδει το ερευνητικό πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης επικοινωνίας. Παρακάτω σας γράφω κάποια από τα αποσπάσματα του άρθρου μαζί με τις πηγές από τις οποίες η ΖΙΖΗ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ ( η συγγραφέας του άρθρου) πήρε τις πληροφορίες για τα ιστολόγια.
Ας αρχίσω με τον όρο "ναρκισσισμός": είναι η αυταρέσκεια σε υπερβολικό βαθμό, ο ακραίος αυτοθαυμασμός.(βικιλεξικό)Ναρκισσισμός είναι μια ψυχική αρρώστια όπου ο ασθενής είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του. Η διαταραχή της ναρκισσιστικής προσωπικότητας είναι ένα αρκετό διαδεδομένο φαινόμενο που με τα χρόνια αυξάνεται. Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα Νάρκισσο που ερωτευμένος από τον εαυτό του αυτοκτόνησε. Τα αίτια της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς είναι η κακή μεταχείριση στην παιδική ηλικία. Το άτομο αυτό τις περισσότερες φορές είναι μανιοκαταθλιπτικός, δηλαδή έχει εναλλαγές μανίας και κατάθλιψης. Τον χαρακτηρίζουν ιδέες μεγαλομανίας, δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους υπολοίπους αν και κατά βάθος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο εγωκεντρισμός του και η αγάπη του για την δόξα τον εκτοξεύουν σε πολύ υψηλές θέσεις που όμως αν του συμβεί κάτι άσχημο βυθίζεται σε κατάθλιψη. Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσισμό αργούν να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό κυρίως για λόγους κοινωνικής αποδοχής. Όμως έτσι κάνουν μεγάλο κακό κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό γιατί ο ναρκισσισμός αποτελεί πολλές φορές αφετηρία της σχιζοφρένειας.(Wikipedia)
Περισσότερα μπορείτε να δείτε για τον ναρκισσισμό εδώ...
Στο άρθρο της η κ.Παπαχαριστη γενικά γράφει για την δημόσια σφαίρα και το διαδίκτυο και σε μερικά σημεία αναφέρεται στα ιστολόγια(blogs). Παρακάτω αναφέρομαι σε μερικά από αυτά τα σημεία:
- "Ο όρος «ναρκισσισμός» χρησιμοποιείται εδώ για να περιγράψουμε τον αυτοαναφορικό εγωκεντρισμό και την εμμονή με την ατομική άποψη που παρατηρείται κατά κύριο λόγω στα ιστολόγια, αλλά και σε άλλες σύγχρονες μορφές επικοινωνίας"
- " Τα ιστολόγια αποτελούν προσωπικές σελίδες που παρέχουν ημερήσιες ή τακτικές καταχωρίσεις. αρχειοθετημένες και παρουσιασμένες σε χρονολογική σειρά (Herring, Kouper, Scheidt and Wright,2004) "
- "Τα ιστολόγια επιτρέπουν στους καθημερινούς καταναλωτές των μέσων να μετεξελιχθούν σε παραγωγούς περιεχομένου, προσφέροντας τη δική τους άποψη και ερμηνεία πάνω στα κοινά και σε θέματα προσωπικού ενδιαφέροντος. (Coleman,2005a,2005b·Papacharissi,2007) "
- "Η πολιτική μορφή έκφρασης που συναντάτε στα ιστολόγια χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και εγωκεντρισμό ,αλλά όχι από εγωισμό. Η ναρκισσιστική συμπεριφορά εκφράζεται γύρω από το Εγώ, αλλά δεν ταυτίζεται με εγωιστικά συμφέροντα. Απλώς εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης εστιάζει στο Εγώ και στην ενδοσκόπηση, με τρόπο που υποδηλώνει υπερβολική προσήλωση προς την ατομική προσωπικότητα."
- "Οι bloggers συχνά χρησιμοποιούν εκφραστικά μέσα που σχετίζονται με το ναρκισσισμό, όπως «ψευδό-διορατικότητα, εσκεμμένες προσπάθειες σαγήνευσης και νευρικές χιουμοριστικές εκφράσεις αυτό-υποβιβασμού» (Lasch,1979:33) "
- "Στα ιστολόγια, η έκφραση της γνώμης πάνω στα κοινά μεταβάλλεται σε μία εκλεπτυσμένη και λεπτομερή παρουσίαση του Εγώ σε ένα υπαρκτό αλλά φανταστικό κοινό"
- "Τα περισσότερα ιστολόγια είναι εσωστρεφή με κίνητρο την προσωπική αυτό-εκπλήρωση (Papacharissi,2007· Kaye,2007) "
Συμφωνώ ότι στα ιστολόγια ο καθένας καταγράφει τις δικές του απόψεις και γνώμες. Συμφωνώ επίσης ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα ιστολόγια σαν τα προσωπικά τους ημερολόγια. Αλλά από που και ως που οι Bloggers είναι ναρκισσιστές; Οι άνθρωποι από την φύση τους νιώθουν την ανάγκη για επικοινωνία. και με τα νέα μέσα οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους και γρηγορότερους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους. Για ποιο λόγω λοιπόν να θεωρούνται ναρκισσιστές όσοι θέλουν να μεταδώσουν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους μέσω ενός ιστολογίου και όσοι νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με άλλους δημοσίως μέσω του ιστολογίου; Εξαιρώ φυσικά τούς πραγματικούς ναρκισσιστές οι όποιοι βάζουν 1000 φωτογραφίες τους στο ιστολόγιο τους και γράφουν ιστορίες της ζωής τους και μιλούν μόνο για τον εαυτό τους.
Σας ρωτώ λοιπόν: Τελικά όλοι οι bloggers είμαστε ναρκισσιστές;
Podcast: Πώς να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα... | 9:56 π.μ. |
Filed under:
Διαδίκτυο
|
"So don't ask me no questions and I won't tell you no lies" --Lynyrd Skynyrd

Οι πληροφορίες για το θέμα είναι παρμένες από την πηγή http://www.wikihow.com/ Αυτά που είπαμε στο podcast και ακόμα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε στα αγγλικά εδώ!

Αυτό το podcast δημιουργήθηκε από τες φοιτήτριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (δηλαδή από την Ελισάβετ, Μαρίνα και εμένα). Έχει ως κύριο θέμα το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μας λένε ψέματα . Περιγράφουμε από ποιες κινήσεις και γενικά από την γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε αν μας λέει κάποιος ψέματα. Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι αυτά τα σημεία δεν είναι απόλυτα γιατί ο καθένας μπορεί να εκφράσει με διαφορετικές κινήσεις τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει στον άλλον με την γλώσσα του σώματος. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την γλώσσα του σώματος γιατί μπορεί να παρεξηγήσουμε τον άλλο άνθρωπο και να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.
Podcasts | 6:09 μ.μ. |
Filed under:
Διαδίκτυο
|
Για το εργαστήριο των podcasts :
1) Κάτέβασα προγράμματα : RSS radio και Droppler από εδώ.
2) Έκανα συνδρομή στα κανάλια:
Free Talk Live (μέσω RSS radio)
Radio 1 Introdusing (μέσω Droppler)
NHL.comFantasy Forecast ( μέσω iTunes->podcasts)
3) Έκανα εγγραφή στις παρακάτω ιστοσελίδες podcast:
http://www.mevio.com/
http://www.podcast.com/
http://www.sync.gr/

4) Άκουσα εκπομπές από το κανάλι PC Technology podcast τις οποίες πρόσθεσα στο playlist μου στο λογαριασμό μου τις ιστοσελίδας http://www.sync.gr/
Στο PC Technology podcast μιλούν οι νέοι για τις νέες τεχνολογίες. Μερικά από τα θέματα των podcasts είναι: Νέες κάρτες ΑΤΙ HD3870X2 Crossfired, Google phone - Google Android, Video για Google Street Maps, Πληροφορίες για την Java-based πλατφόρμα, Miro RSS Reader. ,Flock - Web Browser βασισμένος στον γνωστό Mozilla Firefox, Dormino mouse, iPhone for touch pad.
Τα podcasts αυτά μπορείτε να τα ακούσετε εδώ!